Artikler

Sommerens store hit fortsætter

Prøv den populære Ravjagt i mørket

Rav har i mange år været populært at gå ud og finde. Nogle bruger timevis på at søge stranden tom for rav. Vil man gøre ravjagten endnu sjovere og måske nemmere, kan man benytte sig af en ravlygte. De kan købes online. Der er et stort udvalg af ravlygter på nettet. Derfor kan det være en ide at undersøge de forskellige slags lygter godt og grundigt inden, man køber.

Gør din ravjagt meget sjovere ved at bruge en god professionel ravlygte. Ravlygter er en slags lampe med noget særligt lys. Det er en lygte med UV-lys. Det er ret oplagt at drage ud i mørket med denne type lampe, hvis der skal findes rav. Ravstykkerne vil lyse skarpt op i mørket ved hjælp af lygten. Der findes både lommelygter, pandelygter i handlen.

På ravjagt

Hvis man gerne vil have fat i det smukke rav-guld, handler det mest om tålmodighed og lange gåture langs strandkanten. Lægger man indsatsen, kan man finde rigtig meget rav. Man kan til fordel undersøge hele vestkysten. Når man er på ravjagt, kan man let stirre sig blind. Der findes nemlig også mange sten, som ligner rav rigtig meget.

De sten har selvfølgelig ikke den samme værdi som det rigtige rav-guld. For at tjekke om man virkelig har fundet rav, kan man tage stykket og banke let mod ens tænder. Hvis det giver en skarp lyd, er det formegentlig sten. Lyder det let og blidt, kan man næsten være 99% sikker på, at det er rigtigt rav. Desuden er ravs densitet som sagt let. Derfor er rav lettere end sten.

Ravlygter til en sjovere ravjagt

Er man meget interesseret i ravjagt om natten, kan man underlette søgearbejdet ved hjælp af ravlygter. På den måde kan man desuden sikre sig, at man ikke kommer til at forveksle orange sten med rav. En ravlygte er en slags lommelygte. Men den sender UV-lys ud i stedet for almindeligt elektrisk lys. Når UV-lyset rammer et stykke rav, vil det derfor lyse op.

Store ravfund i Danmark

Flere af offerfundene med rav er meget omfangsrige. Det vægtmæssigt største fund kom for dagen i en mose ved Læsten, nær Randers, i 1837.

Det indeholdt mere end 4000 perler. Al ravet lå samlet, og det vejede 8,5 kg. Men dette fund er ikke enestående. Også ved Mollerup i Nordjylland stillede stenalderbønderne engang i det 4. årtusinde f.Kr. et pragtfuldt offer af rav ud i et vådområde. Det indeholdt ikke mindre end 12.849 ravperler, som blev givet bort til de højere magter. Mange af perlerne var helt nye – i deres overflade kan man stadig ane spor efter deres tildannelse. Spor der hurtigt bliver slidt bort, hvis man bærer perlerne som smykker.