Artikler

Radon – Hvordan Sikrer Du Dit Hjem?

I Sverige er der omkring 400.000 boliger, hvor radonniveauerne er højere end anbefalet, hvilket kan øge risikoen for lungekræft ved længerevarende eksponering. Hvert år bliver cirka 500 personer i Sverige ramt af lungcancer på grund af radon. Da radon er en usynlig og lugtfri gas, er det eneste pålidelige middel til at opdage det gennem en radonmätning.

For at opnå præcise resultater anbefales det at udføre en langtidsmåling, som varer mindst 60 dage og foretages mellem 1. oktober og 30. april. Grænseværdien for radon i boliger og offentlige bygninger er 200 Bq/m³ som årsmedianværdi. Hvis dit hjem ligger over denne grænse, er det vigtigt at tage handling for at reducere niveauerne.

Det er nemt at udføre en radonmåling derhjemme. Du kan bestille radondosimetre online, placere dem korrekt i hjemmet efter instruktionerne, og efter målingen sender du dem tilbage til analyse. Inden for en uge vil du få resultaterne, som viser, om radonniveauet er sikkert eller for højt.

For at opretholde en sikker og sund bolig anbefales det at udføre en radonmåling i følgende situationer:

  • Ved køb eller salg af hus
  • Efter større renoveringer eller ombygninger
  • Hvis du ændrer dit ventilations- eller varmesystem
  • Ved nybyggeri
  • Hvis det er mere end 10 år siden sidste måling, eller hvis du mistænker, at der er radon i dit hjem.

Når du bor i en villa, er det altid en god idé at gennemføre en langtidsmåling for at få et præcist billede af radonindholdet. Det sikreste resultat opnås med en måling, der varer mindst 60 dage i fyringssæsonen mellem 1. oktober og 30. april. Selvom en korttidsmåling kan give hurtige resultater, er den ikke så nøjagtig og giver ikke et årsmedianværdi. Derfor er langtidsmålingen den bedste metode til at sikre, at dit hjem forbliver sundt og sikkert.

At måle radon i dit hjem er en vigtig investering i din og din families sundhed. Sørg for at gøre det regelmæssigt og ved særlige lejligheder, såsom ved huskøb eller større ændringer i boligens konstruktion.

Relateret information
Ein besseres Verständnis von Lungenkrebs hilft in vielen Bereichen weiter. Weitere Informationen zu Lungenkrebs gibt es hier.